Фестивална академия - Варна е създадена по идея на Платформата .

...
Фестивална академия - Варна е създадена по идея на Платформата .
Коментари Харесай

Фестивална академия Варна връчи награди на пет фестивала за 2022 година

Фестивална академия - Варна е основана по концепция на Платформата . В самодейността вземат участие публични медии, институти за запазване и проучване на просвета, професионални сдружения и организации: Българска телеграфна агенция, Българска фестивална асоциация, Държавен списък - Варна, Икономически университет - Варна, Обсерватория по стопанска система на културата, Радио Варна, Регионален исторически музей - Варна, Регионален ефирен център - Варна, Регионална библиотека " Пенчо Славейков ".

Фестивална академия – Варна си е сложила за цел да систематизира богатото нематериално културно завещание, отразено в многочислените фестивали, които Варна семейства. Също по този начин Академията подкрепя насърчаването на достижения в организацията на фестивални събития и в тази връзка ще връчва годишни награди за принос на фестивалите в публичния живот на града и района.
През 2022 година Фестивална академия – Варна провежда редовно наблюдаване на близо 40 фестивала, които се организират във Варна. От тях 13 бяха номинирани в четири категории:

АРТИСТИЧЕН ПРИНОС
Алея на книгата
Международен джаз фестивал „ Варненско лято ”
Международен сценичен фестивал " Варненско лято "
Фестивал на българския игрален филм “Златна роза ”

ДИГИТАЛНА СРЕДА
Международен балетен конкурс - Варна
RADAR Festival Beyond
София филм фест – Варна

ГРИЖА ЗА ПУБЛИКАТА
Аспарухово пее и танцува
Европейски музикален фестивал
Международен музикален фестивал " Варненско лято "
Международен кино фестивал “Любовта е полуда ”

СОЦИАЛНА ОТГОВОРНОСТ
Международен фестивал за куклено изкуство “Златният делфин ”
Международен фестивал на хвърчилата " Въздушни чудеса "
През цялата година фестивалите във Варна бяха обект на наблюдаване – интернет, обществени мрежи, критически мнения и общественото им финансиране. Анкетното изследване измежду членовете на Фестивална академия - Варна и измежду потребителите в интернет и обществените мрежи обработи над 450 анкетни карти. Като резултат, с първите награди на Фестивална академия – Варна бяха удостоени следните фестивали:

АРТИСТИЧЕН ПРИНОС
Международен сценичен фестивал " Варненско лято ", за показване на настоящи трендове в националното и международното театрално изкуство в необятен жанров набор.
Наградата беше връчена от Валентина Добринчева от Българска телеграфна агенция – Варна на Антония Йовчева, шеф на Дирекция „ Култура и духовно развиване “ в Община Варна.

ДИГИТАЛНА СРЕДА
София филм фест – Варна, за дейното потребление на интернет и обществените мрежи в популяризирането на фестивала.
Наградата беше връчена от Елица Виденова, завеждаща връзки с обществеността на Икономически университет – Варна. Организаторът на фестивала Александър Николов от Артин вижън филмс, благодари на Академията и на екипа си за високата оценка.
Международен балетен конкурс – Варна беше почетен с изключителна премия от основателя на Фестивална академия – Варна, Любомир Кутин. Независимо, че не се организира от четири години, събитието се радва на максимален брой почитатели в обществените мрежи, който мъчно може да бъде доближат като индикатор. Любомир Кутин съобщи желанието българските фестивали с висок авторитет и принос в националната просвета и интернационалния разговор, да получават в дълготраен проект обезпечено финансиране, с цел да извършват благородната си и високоотговорна задача.

ГРИЖА ЗА ПУБЛИКАТА
„ Аспарухово пее и танцува “, за преобразяването на Аспарухов парк като територия за творчество и среща с културата и изкуството.
Наградата беше връчена от Наталия Чешмеджиева, шеф на Радио Варна, на кмета на Район Аспарухово Ивайло Маринов, Николай Бинев, ръководител, и Любка Тодорова, секретар на Народно читалище „ Просвета – 1927 “.

СОЦИАЛНА ОТГОВОРНОСТ
Международен фестивал за куклено изкуство “Златният делфин ”, за дейната ангажираност на фестивала към изкуствата за деца.
Наградата получиха от Кристиана Димчева, основен библиотекар на Регионална библиотека „ Пенчо Славейков “ – Варна, Веселина Калчева и Красимир Добрев, артисти от Куклен спектакъл – Варна. Към тях се причисли и водещата на церемонията Евгения Василева, актриса в същия спектакъл.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР